~ Agenda ~

 

 

Zondag 13 mei 2018

Het zat eraan te komen. Vanmorgen werd het afgekondigd.

Dankbaar!

 

12 december 2017 - 25 jaar predikant

 

Uit het Reformatorisch Dagblad:

 

 

 

 

29 november 2017 - 25 jaar predikant

 

Uit de Waarheidsvriend:

 

 

 

20 september 2017 - Solovlucht

Jan Stouthart inviteerde mij enkele weken geleden om een keer met zijn vriend Cok, een gepensioneerd huisarts en tevens piloot, mee te vliegen in een Cessna. Vandaag ging die droom in vervulling. Méér nog: het werd mijn eerste vliegles! Op de tarmac kreeg ik al de pedalen toegewezen om het neuswiel te bedienen end e gele lijn bij het taxiën te volgen. Bij het toeren maken op de startbaan zei Cok ineens, dat ik de stuurkolom zachtjes naar mij toe moest trekken. Daar gingen we.

Eenmaal in de lucht heb ik heen en terug het grootste gedeelte zelf mogen vliegen, met af en toe koersinstructies en technische uitleg van diverse metertjes en wijzertjes van de display. Twee maal kregen we een melding van Schiphol dat er een "tegenligger" aankwam!

 

Via Rotterdam ging het over Delft via Veere naar Midden Zeeland Airport (Arnemuiden). Terug gingen we over het havengebied met redelijk wat turbulemtie vanwege het stoken vand e raaffinaderijen - super gaaf om dat steeds te kunnen corrigeren. Dan links voor de Euromast langs (snel een foto maken van de Maas en het stuur weer overnemen), vervolgens aanvliegen op het Sint-Franciscus, de landsingsbaan dwars oversteken en tenslotte via een ruime rechste bocht dalend aanlijnen op de landingsbaan. Boven de tarmac nam Cok het weer over.

Cok, je bent een topper! Jan, jij ook, omdat je twee maal opgevouwen achterin zat!

 

 

 

12 september 2017 - Van idee via ontwerp tot realisatie

Wat in het voorjaar als idee ontstond, werd vandaag gerealiseerd: een bankboekenkast in de woonkamer, op maat en naar eigen ontwerp.

Van idee, via ontwerpschets naar uitvoering. Op 22 augustus kwam Nico Zijderveld de delen brengen.

In enkele  dagen tijds heb ik de kast gegrond, geschuurd, gelakt, opnieuw geschuurd en daarna afgelakt. Later kwam Nico de handgrepen van de deurtjes en lades freezen. Gisteren en vandaag werd de electra aangelegd en de resterende panelen in elkaar gezet. Alleen de dimmer geeft nog problemen, dus die wordt later hersteld. Vanmiddag met een blanke laklaag de steigerhouten delen "levendiger" gemaakt. Een fraai resultaat. Klaar om ingeruimd te worden.

 

 

 

 

18 augustus 2017

En dan tenslotte de Zomerorgelavond zelf.

Ik was de laatste van het zomerseizoen. Wim van der Kooij was er speciaal voor gekomen om boven een video-reportage van mij te maken. hij heeft er een fraaie CD (bewerkt en Raw boven) van gemaakt.

Drie improvisaties - Psalm 8 á la John Williams (Map Room), Psalm 38 á la John Tavaner (Allelujah) en de cavalerie van'Vexilla Regis Prodeunt'.

Eén stuk literatuur (Max Reger's "Fuge con moto" - ik schreef abusievelijk con molto) tot slot, weliswaar onder enige tijdsdruk ("Je hebt nog 5 minuten, want ik moet de trein van 22.06 uur op Blaak hebben" aldus Alexander. Dit keer drie tot vier chamades erbij! Te beluisteren op mijn kanaal.

 

"Vexilla Regis Prodeunt' ofwel 'Des Konings vaandels aan vooraan' ~ de cavalerie in de Laurenskerk. Met een voortreffelijk registratie van Alexander Prins.

 

7 augustus 2017

Aldus geschiedde. De improvisatie is te beluisteren op mijn kanaal.

 

Foto: Peter van Wijk

 

5 augustus 2017

Deze maand drie keer op/bij het Marcussen orgel in de Rotterdamse Laurenskerk.

Maandag 7 augustus krijgen de vrijwiligers van de Pels & VanLeeuwen-Groep het Marcussen orgel te bespelen.

Op vrijdag 11 augustus speelt Robert van Eijl voor het eerst op dit orgel tijdens de amateur-orgelavonden. Wellicht kan ik helpen registreren.

Een week later is het mijn beurt de amateur uit te hangen.

 

Voor de tien minuten van komende maandag heb ik een thema in gedachten, dat ik oppikte tijdens een concert van Hayo Boerema in Naarden, enkele weken terug. Hij speelde de "Cathédrales" van Louis Vierne. Brede akkoorden met liggend pedaal. Dominant C-akkoord. Ik zag het voor me.

Maandag dus een muzikale tekening van de "Cathédrale de la Mar", misschien.

Heb vandaag alvast wat schetsjes gemaakt...

 

 

10 juni 2017

Psalmenconcert door Ars Musica in de Maartenskerk van Zaltbommel o.l.v. Patrick van der Linden en Arjen J.A. Uitbeijerse,

met o.a. drie wereld-premières:

 

1. Psalm 116 (Opus 76a) - van Magaretha Christina de Jong

2. Out of the Deep - van Lennart Morée

3. Le Boucquet - van Daan Manneke

 

Het openingslied Kyrie (Gregoriaans) werd gezongen vanuit de zuidbeuk van de Maartenskerk te Zaltbommel.

 

Op verzoek van Patrick van der Linden verleende ik deze avond als baszanger assistentie bij het Oosters-orthodoxe "Svyati" van de Britse componist John Tavener, met (voor mij en Jasper Verhaar jr.) enkel een bastoon (B4, lage E) van ruim 12 minuten.

Inspirerend om ook de andere stukken van dit concert mee te kunnen zingen. Geweldig, om op deze manier nieuwe muziek te ontdekken, zoals het indrukwekkende "Out of the Deep"  van Lennart Morée. Of Psalm 116 - "I love the Lord, the fount of life and grace", van Margaretha Christina de Jong.

 

18 mei 2017

Met Jesse in Barcelona. Via de Prefetto di musica, Rvdo. Alfredo Sabaté, kreeg ik het orgel deze middag anderhalf uur vrij te bespelen.

Gisteravond al een luister-voorproefje gehad tijdens een fraai avondconcert, door Jordi Vergés I Riart.

De chamades zijn werkelijk fenomenaal. De akoestiek betoverend. Zie Orgelwerken voor meer foto's.

 

 

 

 

 

10 januari 2017

Samen met Gijs (Bert) van Bezooijen in de Amersfoortse Sint-Joriskerk opnamen gemaakt van Psalmbewerkingen op het Naber orgel.

Op één dag na, exact 43 jaar nadat mijn vader hetzelfde deed, toen eveneens met Gijs (11 januari 1974). Zie: Orgelwerken.

 

 

RvB © 10.1.2017

 

20 december 2016

Op uitnodiging van Geerten Liefting, titulair-organist van de Woerdense Sint-Bonaventurakerk, heb ik een tweetal uurtjes doorgebracht op twee van 'zijn' orgels: het transeptorgel in de westbeuk en het hoofdorgel onder de toren. Wat mystiek improviseren op Geneefse Psalmen (12, 17 en 26).

De literatuur van o.a. Andriessen kwam niet uit de verf, en laat ik achterwege. (Zie Youtube)

 

 

17 december 2016

The Messiah van Handel: Vaak genoeg gehoord, maar nu eindelijk meegezongen. Samen met topmusici en topzangers.

In de Grote of Sint-Janskerk te Schiedam.

 

 

En tijdens het concert vanavond (foto: Jan van den Bosch)

 

5 december 2016 ~ Sint-Janskerk Gouda

Na contact met Christiaan Ingelse kreeg ik - samen met registrant Robert van Eijl uit Wijngaarden - zowel de lege 123 meter lange kerk alsook "de fraaie freule Moreau" voor drie volle uren tot mijn beschikking. De opnamen staan op Youtube. Vanwege de datum van 5 december kon een enkele frivoliteit (Sint-Nidolaas in Sint-Jan) niet achterwege blijven. Met heuse stoomfluit... aan begin en slot.

 

 

19 oktober 2016 ~ Petruskerk Woerden

Vandaag twee uur in de Petruskerk van Woerden opnamen gemaakt. De opnamen staan op Youtube.

De piano midden in de kerk verleidde tot jeugdsentiment...

 

 

11 september 2016 - Drie maal... Scheepsrecht?

Vandaag - 9/11 - hield ds. René van Loon in de Laurenskerk een herinneringsdienst n.a.v. de aanslagen van New York precies 15 jaar geleden. Omdat ik vandaag geen dienst had, ben ik erheen gegaan. Of het universum openstond of anderszins...? Maar precies op het moment dat ik onder de toren de kerk binnenloop, komt Geerten de orgeltrap af. Hij ziet mij, we raken even aan de praat en zegt: "Als je straks na de dienst wilt spelen, ik laat de deur wel voor je open..."

 

Without words...

Het werd een indrukwekkende eredienst met een lang reflectief stiltemoment en indrukwekkende improvisaties van Geerten bij elk lied. Na de dienst improviseerde ik vanuit de sfeer van deze herdenkingsdienst met Psalm 22 als basis (in E klein, donker; met strijkers op BW, 32' praestant) met Psalm 116 daar uitkomend overheen (in F groot, bevrijdend, met heldere fluiten op het hoofdwerk). Geerten blijkt een uitmuntend registrant en inspirator.

Bij het registreren koos Geerten voor een heuvel-structuur: opbouwen vanuit zachte tonen (Rugwerk) naar een climax (hoofdwerk plenum), waarna afbouwend naar het zwelwerk (ppp - fff - ppp). Daarbij bediende hij tijdens het spelen zelfs het zwelpedaal voor mij langs.

Gave chemie, om samen een mooi product neer te zetten! Geen geluidsopname dit keer...

 

 

2 september 2016 - Peekel

Ik heb bedankt voor het beroep vanuit de Hervormde Gemeente van Nieuwe Pekela. Hoewel ik in de gemeente Woerden op contractbasis werk, kan ik hier veelmeer mijn praktisch-homiletisch-theologische ei kwijt. De kerk en het achterliggende kerkhof van Peekel waren wel bijzonder sfeervol...

 

 

Hervormde Kerk van Nieuwe Pekela met kerkhof (RvB~30/8)

 

26 juli 2016 - Samenkomst Vrijwilligers Pels Orgel in de Laurenskerk

Als dank voor het helpen afbreken van het Pels Orgel in de Heilige Familiekerk van Rotterdam twee maanden terug - nu opgeslagen in de Laurenskerk - kregen alle vrijwilligers vanavond een koffietafel aangeboden, waarna een masterclass van Hayo Boerema volgde op het grote orgel van de Laurenskerk.

Wie wilde kon spelen.

 

Foto: Peter van Wijk

 

Hayo gaf vooraf uitleg over de diverse klankkleuren van het orgel, waarna de vrijwiligers hun speelmoment hadden.

Op verzoek gaf Hayo een improvisatie, waarbij hij koos voor de Lofzang van Simeon.

Daarna keek hij mij aan en zei: "Jij wilt vast ook wel improviseren?" 

Daar gaf ik - niet onwillig - gehoor aan.

 

Opnieuw Psalm 132 (zie vrijdag), maar nu minder tam.

Hayo registreerde (met even een 'missertje' van een trompet in het pedaal... kan gebeuren).

Als hommage aan Hayo eindigde ik met het slot van zijn improvisatie, opgenomen in Altenberg (2014).

 

Foto: Peter van Wijk

 

Toen een volgende vrijwilliger ná mij een nogal lang stuk van Bach opzette, vroeg ik Hayo of er boven ook foto's gemaakt konden worden.

Ik doelde eigenlijk op de omloop tegen het dak, maar Hayo pakte mijn vraag op als "in het orgel". Dit resulteerde in een kijkje op grote hoogte.

Na eerst een vlizotrap uit het luik achter het orgel omlaag te hebben getrokken, konden we via diverse zolderingen met smalle, stevige trappen zo'n 23 meter de hoogte in. Tussen de pedaaltorens en het bovenwerk door kun je zowel rechts (foto) als links de kerk inkijken. Een smal deurtje leide naar het Bovenwerk.

 

 

Ik moet zeggen... het was knap hoog. Fantatsische view de kerk in. Maar als je omlaag kijkt en deep down de mensen tegen het rugwerk ziet zitten, beginnen de knieholtes toch wel wat te tintelen. Als ik mijn camera had laten vallen, was ik schuldig geweest aan "chamade-breuk.

 

 

Al met al een mooie avond.

 

22 juli 2016 - Amateur Orgelavond in de Laurenskerk Rotterdam

Mijn verzuchting "Ik zou ooit nog eens op het orgel van de Laurens willen spelen" vorig jaar werd opgepikt door enkele vrienden, die dit financieel en praktisch gerealiseerd hebben. Op de avond van vrijdag 22 juli kreeg ik de "Rode Reus van Rotterdam" 30 minuten tot mijn beschikking.

 

Met de uiterst professionele en inspirerende registratie van gastheer Alexander Prins heb ik een vijftal improvisaties neer kunnen zetten.

Bij "Cameron Exitus" heb ik weliswaar gebruik gemaakt van een schets met kop-en-staart. Het Franse middendeel 'gebeurde' ter plaatse.

Alle improvisaties staan (of komen nog) op Youtube.

 

In 30 minuten...

  1. Psalm 132
  2. Psalm 80 (afgekeurd)
  3. Solitude
  4. Cameron Exitus
  5. Psalm 22

 

 

 

26 juni 2016

Nieuwe video's van orgel improvisaties op Youtube geplaatst.

De opnames dateren van 19 en 20 mei vanuit Dormition Abbey te Jeruzalem. Met begeleidende foto's en teksten.

Bijzondere dank aan br. Simeon Gloger van de Benedictijner Orde, die als voortreffelijk gastheer mij ontving.

 

 

24 maart 2016

Een mooie recensie over een prachtige roman van Randy Singer.

Voor een jaar kreeg ik via uitgeverij Mozaïek de Engelse versie van Theophilus in handen, om middels inlezen en adviseren al dan niet tot vertalen en drukken over te gaan. Goede wijn behoeft geen krans! In tijden heb ik niet zo'n goede roman gelezen. Nu in het Nederlands verschenen.

 

Randy Singer (foto: ND)

 

2 oktober 2015

Sprang-Capelle 1991 toegevoegd met twee Hongarse liederen. Mindenkoron en Örvend mi szivünk

 

 

27 september 2015

Rob heeft de smaak goed te pakken en zijn digitale mengpaneel onder het stof vandaan gehaald. Zo komt Gezang 477 nog beter uit de verf nu hij de 'distance' eruit verwijderd heeft en de bas in het pedaal iets opgeschroefd.

 

Foto: Internet

 

24 augustus 2015

Sinds mijn broer Rob de orgelopnamen uit mijn jeugd heeft gedigitaluiseerd, ben ik begonnen delen hiervan te bewerken voor zowel YouTube als mijn site, in de vorm van een muzikale memoire. In tender memory of my father and teacher.

 

Bram van Binnendijk (1929 - 2006)

 

8 juli 2015

Opnieuw een inspirerend commentaar ontvangen, dit keer van Eva-Anna Meijer-Kate (Pedagogie), in reactie op mijn opdracht Exemplarisch Onderwijs voor het vak Leeromgeving (LO-4) op Driestar Educatief

 

 

 

24 januari 2015

Prachtig compliment kreeg ik over een artikel dat ik schreef over John Henry Newman als opdracht 'Pedagogen' voor mijn tutor Cornée Ferreira.

Ze schreef vanmiddag aan de administratie (indachtig aan de woorden van Spreuken 27, 2: "Let another praise you, and not your own mouth"):

 

Dear Trudy, Rien van Binnendijk did an outstanding assignment on Newman.

As there is no "outstanding" or "excellent" in TP, would you please fill in a "good" for him?

 

 

 

4 oktober 2014

Muzikale Sche(r)ts met Canticum Amirocurm in Alblasserdam.Voorafgaand een photoshoot in het park

 

 

 

4 april 2014

Morgenavond zing ik als projectzanger de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach, samen met Canticum Amicorum, in de oude kerk van Zwijndrecht.

 

 

10 juni 2013

In een brief aan Famke de Vries schreef Alex rond 10 juni:

    '"Tell Rein I have send him greetings. Tell him I am so grateful about his message “LET GO, LET GOD”.

 

Words remain forever. I pray that Alex will be reconciled with himself in due time.

In november I heard that he has been transferred from Kigo to Upper Prison. He's having a hard time now.

 

 

 

12 september 2012

Op D.V. 22 maart zal Kleinkoor Concertino een paasconcert verzorgen in de Immanuelkerk van Maassluis met als opus magnus

 

"The Crucifixion' van John Stainer

 

 

 

Voor zes weken vertrokken als vrijwilliger om voor Second Chance Suport in Kampala (Uganda) te gaan werken, samen met mij neef Victor Wildeman

 

 

 

6 september 2012

Een geweldige dag vanwege de Huwelijksbevestiging van mijn neef Alexander den Boer met Marina Rijksen

 

 

 

18 augustus 2012

Met Hans van Rossum een (voor mij) forse fietstrip gemaakt van zo'n slordige 65 kilometer en een temp van minstens 30 graden.

Maar het was gaaf. De kleding was van Hans, en gaven het fietsen een extra (en noodzakelijk) cachet.

 

 

 

7 augustus 2012

Tweede film: Magnificat Anima Mea. Het Choral was eerder uitgeschreven, het Choral Varié erna is een improvisatie ad loci.

 

5 augustus 2012

Gisteren thuisgekomen uit de Dordogne. Een fotobook hiervan staat op Picasa.

Ook heb ik mijn eerste film vanuit de Cathédrale Sainte-Croix te Orléans geplaatst - Veni Creator Spiritus

 

 

28 april 2012

Vandaag een eerste videoproefopname gemaakt op het orgel bij mij thuis in de leskamer.

De kleding was er weliswaar niet naar, maar ja, dat heet leasure time. Max Reger is één van mijn favorieten.

 

Max Reger, 1910

 

Hetzelfde stuk speelde ik overigens herfst 2000 op de avond, voordat Mirte uit Taiwan kwam in de Hervormde Kerk van Vinkeveen.

Onverwacht gefilmd door Koen, in de stijl van Candid Camera.

 

30 maart 2012

Voor de tweede keer wordt de Cantate 'Naar Melchizedeks Wijs' uitgevoerd, dit keer tijdens het Passie Concert in de serie Linge Concerten te Beesd. Esther is concertmeester.

 

26.12.2011

Recensie over de CD Première, met dit keer ook andacht voor de Cantate " Naar Melchizedeks Wijs"

 

18.11.2011

Het Reformatorisch Dagblad adverteert ook al voor de CD "Première"

 

7.11.2011

Om alvast wat in kerststemming te komen, heb ik een compositie over "Hoe leit dit Kindeke" uit 2006 op YouTube gezet.

De foto's zijn genomen bij een naderend onweer op 28 juli 2008 en doen (met of zonder apocalyoptische trekjes)

denken aan de schilderijen van Oudhollandse meesters.

 

 

 

5.11.2011

Vanmorgen werd ik getroffen door een citaat van Paulo Coelho, waarin ik mijzelf helemaal terugvind:

 

 

De strijder van het licht weet dat de veldslagen die hij in het verleden voerde hem uiteindelijk steeds iets hebben geleerd.

Toch waren veel van deze leermomenten onnodig pijnlijk.

Meer dan eens heeft hij zijn tijd verdaan met te strijden voor iets wat een leugen bleek te zijn.

En heeft hij voor mensen geleden die zijn liefde niet waard waren.

(Coelho, Liefde, blz. 42)

 

1.11.2011

 

De CD 'Première' is vanaf zaterdag a.s. verkrijgbaar.

 

(op deze foto in de Laurenskerk was ik nog niet in the picture)

 

 

17.9.2011

Cantatedienst in de Sion kerk te Houten ~ beluister hier de gehele dienst of anders alleen mijn overdenking (alternatief hier).

 

 

 

 

30.7.2011 ~ Video-opnamen vanuit de basiliek van Esztergom, geplaatst op You Tube

 

 

 

 

 

21.5.2011 ~ Concert in Sliedrecht met Première van de Cantate 'Naar Melchizedeks Wijs' (te beluisteren op de site)

 

 

 

21.4.2011 ~ Persbericht over het aanstaande concert op 21 mei in Sliedrecht

 

22.1.2011

~ Nieuwsbrief Concertino (2011-2) n.a.v. de cantante 'Naar Melchizedeks wijs'.